Ve vlastní šťávě

Ve vlastní šťávě

Trendy v současné gastronomii. Současné dění ve světě vaření, pečení a smažení.

© Český rozhlas

Zdraví a fitness
Líbí se vám podcast Ve vlastní šťávě?

Epizody 63

Lucie Rýzlerová kvůli pekařské brigádě během studia pedagogiky zcela změnila svoje zaměření. Po pečení kavárenských dortíků se nechala zaměstnat ve vyhlášeném řeznictví, pak v několika restauracích a nakonec se vrátila do kaváren pražírny Doubleshot, kde...
před 5 dní 19 min
Uplynulý rok byl pro gastronomii, podobně jako pro kulturu, spíš průšvihem. Přesto se našlo i pár světlých momentů, otvíraček a proměn, které nepříjemné pocity z něj trochu vyvažují. Spolu s gastronovinářkou Klárou Donathovou jsme mluvili o tom, co ji pot...
před 3 týd. 18 min
Ladislav Adámek a Nikola Ondrášková odjeli do anglického Portsmouthu za prací před deseti lety. Od práce myčů nádobí se dostali až k otevření vlastní pekárny Bread Addiction – jednoduše proto, že jim chleba nechutnal a v Británii tou dobou ještě mnoho řem...
před 1 měs. 14 min
Na počátku rodinného podniku nebyl velký podnikatelský záměr – Kalendovi se přestěhovali do Chaber a dostali nabídku i na kus pozemku, který byl tehdy zarostlou roklí se zpustlým rybníkem. Rybník vyčistili a začali přemýšlet, co s ním.
před 1 měs. 19 min
Pozdně podzimní sezona nenese jen jablka, hrušky a víno, které už jsou z většiny uskladněné ve vhodných sklepích – pro rozšíření chuťových obzorů se vyplatí nakouknout do městských džunglí. Sběrem méně tradičních plodů se zabývá Denisa Šimlová, která se s...
před 2 měs. 20 min
Už osmým rokem Matouš Petráň vymýšlí, jak vylepšit klasický americký burger a zároveň příliš nezměnit jeho podstatu. I poté, co se Českem převalila vlna restaurací a bister specializovaných na hamburgery, se jeho restaurace drží a platí za etalon kvality....
před 2 měs. 21 min
Co znamená zdravý styl jídla a jak se prolíná s ostatními oblastmi života? S Janou Králikovou, výživovou poradkyní a lektorkou kurzů vaření, jsme probírali, proč a co jíst v rámci prevence i při nemoci, jaké zkratky ke zdravé stravě existují a jak spolu s...
před 3 měs. 17 min
Proč někdo opustí pohodlí práce z domova a psaní blogu o vaření pro radost, aby založil vlastní podnik? S Petrem a Gabrielou Ogurčákovými, manželi a blogery známými jako PG Foodies, jsme se bavili o jejich motivaci založit a vést vlastní bistro, o největš...
před 3 měs. 19 min
V malé pekárně Kus koláče se dva měsíce po otevření denně upeče kolem 400 až neslušně máslových koláčů. S jejich pekařkou Veronikou Vavrovou jsme probrali anatomii pražsko-piešťanského koláče, odlišnost od babičkovského receptu i důvody, proč byly koláče...
před 4 měs. 18 min
S přelomem léta nastává sezóna jablek, švestek a také ještě jedné suroviny – čokolády. O tom, proč se v létě vyplatí raději zavřít než prodávat nedokonalý produkt, i o tom, jak vyrobit nejlepší křupavou pralinku, jestli se dá vytvořit i doma a co lze do č...
před 4 měs. 19 min