Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny

Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny

5 min, před 3 měs.

Vynikající letní ovoce je skutečným dárcem životní síly a energie. Již ve středověké Evropě se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že zmírňují projevy melancholie, splínu, mdlob, veškerých zánětů, horečky, krčních infekcí, léčí ledvinové kameny, zápach úst a nemoci krve či jater.

© Český rozhlas

Další epizody podcastu Přírodní lékárna

Petrželka je mnohem víc než jen ozdoba polévek a dalších pokrmů. Tato běžná bylinka má mocné výživové vlastnosti a obsahuje sloučeniny, které snižují riziko mnoha běžných nemocí, včetně rakoviny.
před 4 dny 5 min
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin. Je také oblíbená při redukci...
před 1 týd. 4 min
Leský fialový plod lilku je neodmyslitelnou součástí indického kari, řecké musaky a francouzského ratatouille. Lidé v Evropě i později v USA se ho ale dlouho báli. Věřili, že způsobuje šílenství, malomocenství i rakovinu. Proto měl celá století pouze deko...
před 2 týd. 3 min
Sladkovodní řasa spirulina, ačkoli je to ve skutečnosti sinice, po staletí byla a stále je velkým lidským spojencem. Například Aztékové ji pěstovali na jezerech Texcoco a dalších.
před 1 měs. 6 min
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole. Někteří říkají, že způsobují trávicí problémy, ale právě tyto drobné nepříjemnosti, s nimiž se náš organismus musí vyrovnat, ho nakonec...
před 1 měs. 6 min