Přírodní lékárna

Přírodní lékárna

Rubrika o potravinách a plodinách, které se vyplatí zařadit do jídelníčku.

© Český rozhlas

Volný čas
Líbí se vám podcast Přírodní lékárna?

Epizody 82

Vynikající letní ovoce je skutečným dárcem životní síly a energie. Již ve středověké Evropě se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že zmírňují projevy melancholie, splínu, mdlob, veškerých zánětů, horečky, krčních infekcí, léčí ledvi...
před 3 dny 5 min
Batáty jsou možná vůbec první potravinou, se kterou se lidstvo setkalo. Jejich pozůstatky staré 10 tisíc let byly nalezeny v jeskyních v Peru. Do Evropy batáty přivezl Kryštof Kolumbus již při návratu z první výpravy do Nového světa.
před 1 týd. 5 min
Lidé banány prostě milují. Jíme je, když máme hlad a do oběda či večeře je daleko, když máme chuť na něco sladkého, když jsme vyčerpaní, když jdeme sportovat, když potřebujeme něco praktického s sebou k snědku. Je to vskutku geniální přírodní konzerva.
před 2 týd. 5 min
Obliba mátového čaje a mátových lístků na kulinářských kreacích spadá již do doby dávno minulé. Lístky máty byly nalezeny i v egyptských pyramidách. Moderní věda potvrdila, že rostlina prospívá zdraví a pomáhá při řadě potíží.
před 1 měs. 5 min
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin, a to i živočišného původu. Bílkoviny jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání,...
před 1 měs. 6 min
Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že tradičně byly okurky využívány proti bolestem hlavy.
před 1 měs. 3 min
Nebojme se potravinářského (olejného) máku. Naše tělo po jeho konzumaci nedojde žádné újmy ani závislosti, neboť obsah morfia, kodeinu a dalších narkoticky působících látek je v makových semenech, která tradičně používáme, velmi malý.
před 1 měs. 3 min
V současné době je známým faktem, že dostupné a běžně užívané potraviny mají mnohem nižší obsah výživných a ochranných látek, než stejné plodiny pěstované před padesáti či šedesáti lety. Proto jakékoli zpestření jídelníčku je vítáno, jakkoli se jedná o ro...
před 2 měs. 3 min
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale...
před 4 měs. 3 min
Bledě modré květy se nám vybaví, když se řekne čekanka obecná. Z této polní rostlinky však byla vyšlechtěna čekanka listová se světle žlutými puky, které se skvěle hodí do zimní kuchyně. Navíc existuje ještě čekanka kořenová, z níž se tradičně vyráběly ká...
před 4 měs. 5 min