Přírodní lékárna

Přírodní lékárna

Rubrika o potravinách a plodinách, které se vyplatí zařadit do jídelníčku.

© Český rozhlas

Volný čas
Líbí se vám podcast Přírodní lékárna?

Epizody 69

Ředkve jsou skvělým zdrojem výživných látek během dlouhé zimy, mohou však pomoci i jindy, například v předjaří, kdy se organismus připravuje na teplejší sezónu. Člověk tehdy podvědomě přechází z teplé vařené zimní stravy na chladnější syrovou a detoxikuje...
před 1 měs. 4 min
Oranžové lampionky mochyně židovské můžeme občas vidět jako výzdobu. Mochyně, která patří do rodu Physalis, je ale víc než jen dekorace, tradičně se užívá i v přírodní medicíně.
před 1 měs. 4 min
Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo a ódy na jeho prospěšnost pěly starobylé indické védy.
před 1 měs. 5 min
Názvy goji a kustovnice čínská se v praxi běžně zaměňují a jsou jimi myšleny sušené plody oranžové až červené barvy, které jsou plné semínek a poslouží jako zdravá a chutná svačinka. Ve skutečnosti jsou pravé goji pouze tibetské odrůdy kustovnice.
před 2 měs. 5 min
Víte, že vodní meloun je z botanického hlediska vlastně největší bobule? Ačkoli nakonec patří mezi tykvovité zeleniny… Co se týče jeho původu, jedni jej přisuzují Asii, jiní Africe. Je ale jisté, že hrál důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s o...
před 2 měs. 3 min
Libeček lékařský nemá v názvu slovo „lékařský“ jen tak náhodou. Zajímavá jsou ale i další pojmenování této trvalky, která na jaře bujně vyraší čerstvé lodyhy dorůstající až do výše dvou metrů.
před 2 měs. 5 min
Rozmarýn je typická středomořská bylina, která se hojně využívá ke kulinárním i ozdobným účelům. Lístky připomínající zelené jehličí i květy obsahují řadu silic, z nichž se také vyrábí hodnotný rozmarýnový olej. Najdeme ho v kosmetických přípravcích, rost...
před 2 měs. 4 min
Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích. Pokud již nyní víte, že vás ke konzumaci ryb nepřemluvím, počítejte alespoň s nezbytnou kon...
před 3 měs. 6 min
Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce malých domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je tedy příbuzný angreštu.
před 3 měs. 3 min
Až vás někdy přepadne splín a budete zoufat nad těžkostmi světa, sáhněte po broskvích. Spolehlivě vás vysvobodí. Obsahují totiž velké množství látek, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka.
před 3 měs. 4 min