Český rozhlas - Jídlo a zdraví

Český rozhlas - Jídlo a zdraví

Zdravě jíst, zdravě žít. Rady a rozhovory na téma zdravý životní styl.

© Český rozhlas

Zdraví a fitness
Líbí se vám podcast Český rozhlas - Jídlo a zdraví?

Epizody 258

V malé pekárně Kus koláče se dva měsíce po otevření denně upeče kolem 400 až neslušně máslových koláčů. S jejich pekařkou Veronikou Vavrovou jsme probrali anatomii pražsko-piešťanského koláče, odlišnost od babičkovského receptu i důvody, proč byly koláče...
před 10 hod. 18 min
Fazole s kysaným zelím a bůčkem je dokonalé rychlé jídlo, které vám zachutná. Je ho hodně a je výborné. Připravil ho Rostislav Havran z Hradce Králové. Všechno se předem připraví a pak zapeče společně v jednom pekáči. Je to poměrně levné a rychlé.
před 5 dní 7 min
Naši předci si v předvelikonoční době pochutnávali na pučálce. Nechali naklíčit čočku nebo hrách a takto upravené luštěniny smažili na sádle společně s cibulí. Klíčky jsou velmi zdravé a pomáhají nastartovat a oživit organismus. Ale jak je to se sádlem?
před 5 dní 3 min
Při průmyslové výrobě se nejdříve usmaží samotná kobliha. Pak se do ní pomocí cukrářské stříkačky vžene dávka marmelády. Takové řešení ale doma nezvolíme.
před 5 dní 1 min
Recept na fazole se zelím a bůčkem od Rostislava Havrana, návod, jak upéct koblihy, aby z nich nevytékala marmeláda, podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové a historie sádla.
před 5 dní 28 min
Nejlepší chlazené mandarinkové řezy letošního léta připravila Zuzana Königová z Ohrazenice na Turnovsku. Jde o lehký smetanovo-tvarohový dortík na vláčném piškotu s želé a šlehačkou navrchu. Je to bomba!
před 1 týd. 8 min
Nejlepší chlazené mandarinkové řezy letošního léta připravila Zuzana Königová z Ohrazenice na Turnovsku. Jde o lehký smetanovo-tvarohový dortík na vláčném piškotu s želé a šlehačkou navrchu. Je to bomba!
před 1 týd. 8 min
Všechny ořechy nejsou stejné. Dezertům dodávají tuk, ale při pečení se na obsah tuku nebere ohled. Nejnižší obsah tuku je v pistáciích, nejvyšší mají pekanové, vlašské a para ořechy.
před 1 týd. 1 min
Jedním z dobrých mas je to z plemene angus, jak tvrdí Patrik Silovský ze společnosti Šumavský Angus. Masné plemeno aberdeen angus bylo šlechtěno od 18. století ve Skotsku. Rodina Silovských s jeho chovem začala v roce 1993.
před 1 týd. 2 min
Jedním z dobrých mas je to z plemene angus, jak tvrdí Patrik Silovský ze společnosti Šumavský Angus. Masné plemeno aberdeen angus bylo šlechtěno od 18. století ve Skotsku. Rodina Silovských s jeho chovem začala v roce 1993.
před 1 týd. 2 min